Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasteczka. Robi się je szybciutko, a jeszcze prędzej znikają. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, migdałami, sezamem lub makiem. Pysznie smakują udekorowane Nutellą lub bitą śmietaną, chociaż w zimie według mnie bardziej pasuje właśnie Nutella. Klasyka i prostota w jednym, a jednocześnie są wyjątkowe. Fajny dodatek do kawy lub herbaty o apetycznym wyglądzie. Wspaniale smakują i kusząco się prezentują.
Przepis:
(6 ciasteczek)
150 gramów mąki
100 gramów zimnego masła
50 gramów cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Dodatki: posiekany orzechy, płatki migdałów, mak, sezam, nutella, wiórki kokosowe
Ręcznie lub w malakserze z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. Kulkę spłaszczamy dłonią na grubość około 1 cm, kciukiem robimy na środku wgłębienie, posypujemy wybranym dodatkami (oprócz nutelli). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastami wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciastka i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Dekorujemy nutellą. Smacznego 🙂
Jeżeli smakują tak jak wyglądają, to muszą być pyszne 😀
piękne i smaczne 🙂
Takie ciacha z nutellą to jadłabym i jadła. Wszystkie sama bym zjadła 😉
Śliczności. Porywam kilka 🙂
Proszę bardzo, smacznego 🙂
Pozdrawiam,
M
Jak ciasteczka z nutellą, to z chęcią pochrupię kilka :-).