Polędwica Wellington to wykwintna i smaczna potrawa przygotowywana na specjalne okazje. Jest to też danie często goszczące w różnych programach kulinarnych. Proponuję inspirowane polędwicą Wellington polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w kopertach z ciasta francuskiego. Bardzo smaczne soczyste mięso z nutką musztardy oraz pastą z pieczarek z aromatem czosnku, otulone chrupiącym ciastem francuskim. Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać jako przystawkę na ciepło lub rodzinny obiad, który nie zrujnuje nas finansowo. Wygodne jest to, że poszczególne części dania można przygotować wcześniej: podsmażyć mięso, przygotować grzyby i upiec w cieście przed podaniem.
Przepis:
1 mała polędwiczka wieprzowa
1 łyżka oleju
150 gramów pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
1 płat ciasta francuskiego (około 300 gramów)
1 żółtko do posmarowania ciasta
Umytą i osuszoną polędwiczkę kroimy na plastry grubości 2 cm (powinno być 6). Plastry rozpłaszczamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na silnie rozgrzanym oleju po około 1 minutę z obu stron. Zdejmujemy na papierowy ręcznik, smarujemy z jednej strony musztardą. Pieczarki i czosnek rozdrabniamy w malakserze, dodajemy przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę z pieczarek i smażymy na silnym ogniu, żeby odparować wodę. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie kroimy w poprzek na pół, następnie każdą połówkę na pół i następnie na trzy części, żeby powstało 12 prostokątów. Na 6 kawałkach ciasta układamy po kawałku mięsa (stroną z musztardą do góry), na wierzchu układamy pastę z pieczarek, przykrywamy pozostałymi 6 kawałkami ciasta i zlepiamy, jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut. Smacznego 🙂
Z chęcią bym zjadła takie polędwiczki, pychotka.
Polecam serdecznie 🙂
M
Niedawno robiłam polędwicę wieprzową w cieście francuskim. I czeka sobie w kolejce na publikacje 🙂
Polędwiczka i ciasto francuskie to fajne połączenie 🙂
Pozdrawiam,
M
Ja z kolei często robię schab w cieście francuskim. Takie połączenia bardzo mi smakują. Idealnie sprawdzają się na bardziej uroczysty obiad 🙂
Schabu nie robiłam, muszę spróbować 🙂
Pozdrawiam,
M
Polędwica musiała smakować wyśmienicie 😀 Zjadła bym 😀
Oj tak smakowała 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M
Ja natomiast zazwyczaj łączę ryby lub kurczaka z ciastem francuskim, muszę koniecznie spróbować też polędwiczki 😀
Polecam gorąco 🙂
Pozdrawiam,
M
Super przepis!
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M
Wow! Uwielbiam polędwicę. A przepis naprawdę extra 🙂
Dziękuję, polecam 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M