POLĘDWICZKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Polędwica Wellington to wykwintna i smaczna potrawa przygotowywana na specjalne okazje. Jest to też danie często goszczące w różnych programach kulinarnych. Proponuję inspirowane polędwicą Wellington polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w kopertach z ciasta francuskiego. Bardzo smaczne soczyste mięso z nutką musztardy oraz pastą z pieczarek z aromatem czosnku, otulone chrupiącym ciastem francuskim. Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać jako przystawkę na ciepło lub rodzinny obiad, który nie zrujnuje nas finansowo. Wygodne jest to, że poszczególne części dania można przygotować wcześniej: podsmażyć mięso, przygotować grzyby i upiec w cieście przed podaniem.

Przepis:
1 mała polędwiczka wieprzowa
1 łyżka oleju
150 gramów pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
1 płat ciasta francuskiego (około 300 gramów)
1 żółtko do posmarowania ciasta

Umytą i osuszoną polędwiczkę kroimy na plastry grubości 2 cm (powinno być 6). Plastry rozpłaszczamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na silnie rozgrzanym oleju po około 1 minutę z obu stron. Zdejmujemy na papierowy ręcznik, smarujemy z jednej strony musztardą. Pieczarki i czosnek rozdrabniamy w malakserze, dodajemy przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę z pieczarek i smażymy na silnym ogniu, żeby odparować wodę. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie kroimy w poprzek na pół, następnie każdą połówkę na pół i następnie na trzy części, żeby powstało 12 prostokątów. Na 6 kawałkach ciasta układamy po kawałku mięsa (stroną z musztardą do góry), na wierzchu układamy pastę z pieczarek, przykrywamy pozostałymi 6 kawałkami ciasta i zlepiamy, jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “POLĘDWICZKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.