WŁOSKI KURCZAK Z PIECZARKAMI, OLIWKAMI I ZIEMNIAKAMI

To pyszne i krzepiące danie jednogarnkowe. Polecam na rodzinny zimowy obiad, szczególnie po spacerze w mroźny dzień, kiedy przyda się coś konkretniejszego do zjedzenia. Miękkie kawałki kurczaka z mnóstwem dodatków w smacznym aromatycznym sosie, w którym możemy maczać kawałki chleba. Pożywne ziemniaki, wyraziste oliwki, cebula, czosnek, pieczarki, odrobina wędzonego boczku, pomidory, czerwone wino i delikatny aromat rozmarynu skomponowane w apetyczną całość.

Przepis:
4 kawałki kurczaka, np. udka z kością
1 cebula pokrojona na ósemki
1 por pokrojony w paski
4 ząbki czosnku drobno posiekanego
2 listki laurowe
2 plasterki wędzonego boczku pokrojone w kostkę
150 gramów pieczarek pokrojonych w duże kawałki
4 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
10 czarnych oliwek pokrojonych na pół
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, listki laurowe i rozmaryn. Smażymy na średnim ogniu mieszając przez 1 minutę. Dodajemy cebulę i pora, smażymy na małym ogniu przez około 5 minut mieszając. Dodajemy ziemniaki, pieczarki i kurczaka, mieszając smażymy przez 2 minuty. Wlewamy wino, gotujemy przez 2 minuty, dodajemy pomidory, przecier pomidorowy i oliwki. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę lub jeśli pozwala na to garnek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z pieczywem. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “WŁOSKI KURCZAK Z PIECZARKAMI, OLIWKAMI I ZIEMNIAKAMI”

  1. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

  2. Uwielbiam potrawy jednogarnkowe! A to wygląda przepysznie! Robiąc swoją wersję na pewno pominę pieczarki, bo nie mogę ich jeść. Idealna na zimowe wieczory 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.