ŚWIĄTECZNY KREM MAKOWY

przez | 14 grudnia 2015

W święta nie może zabraknąć potraw z makiem, bo przecież mak zapewnia powodzenie i dostatek. Mocno bakaliowy makowiec, czy kluski z makiem, to klasyki naszej kuchni. Jednak możemy oprócz tych pysznych dań zaskoczyć naszych gości czymś wyjątkowym, u mnie będzie to krem makowy z bakaliami. Niezbyt słodki, bardzo kremowy, z wyrazistym smakiem maku, uzupełnionym ulubionymi bakaliami. Prosty w przygotowaniu i ładnie się prezentujący na świątecznym stole. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(3-4 porcje)
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki maku jak na makowiec (ugotowany, zmielony)
1/2 szklanki bakalii

Żółtka z cukrem pudrem ubijamy na parze na jasny krem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Do śmietany dodajemy mak i ubite żółtka, dokładnie mieszamy. Bakalie mieszamy z kremem lub krem i bakalie układamy warstwami w szklanych naczyniach, tak aby na wierzchu znajdowały się bakalie. Deser wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „ŚWIĄTECZNY KREM MAKOWY

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, w Święta maku nigdy za wiele 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 mak trochę w innej formie niż zazwyczaj 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 zachęcam do spróbowania 🙂
      Pozdrawiam ciepło,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~Moje Bistro Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *