Im bardziej szaro za oknem, tym bardziej mam ochotę na kolorowe dania na talerzu. Ta potrawa ma właśnie piękny energetyczny kolor, który pozytywnie wpływa na nasz nastrój, a dodatkowo jest też bardzo smaczna. Delikatne mięso indyka w mocno paprykowym, odrobinę pikantnym sosie z dodatkiem salami, pomidorów i cebuli. Nazwałam ten sos węgierskim właśnie ze względu na składniki typowe dla węgierskiej kuchni. Świetnie pasuje do kaszy lub ryżu, jako lekkie apetyczne i kolorowe danie obiadowe.
Przepis:
około 10 małych sznycli z piersi indyka (łącznie 400 gramów)
10 plasterków salami
1 czerwona papryka pokrojona w paski 2 cm
1 duża cebula pokrojona w półplasterki
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1/4 ostrej papryki w proszku
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
szczypta cynamonu
sól i pieprz
natka pietruszki
W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wkładamy pokrojone na pół salami i podsmażamy przez minutę, zdejmujemy z patelni. Na wytopiony tłuszcz wkładamy sznycle, smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Dodajemy cebulę, paprykę, czosnek, paprykę w proszku, mieszamy, podsmażamy przez minutę. Dodajemy pomidory, podsmażone wcześniej salami, miód, cynamon, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem, posypane natką pietruszki. Smacznego 🙂
Ja też tak mam uwielbiam miks kolorów na talerzu 😀 Danie wygląda bardzo smacznie 😀
Dziękuję 🙂 Czerwony kolor poprawia humor 🙂
Pozdrawiam,
M
Wygląda super
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam,
M
Sos prezentuje się super, aż nabrałam na niego smaku! 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję 🙂 Smacznego 🙂
M
Apetyczny obiad! 🙂 Rozgrzewający i energetyczny 🙂
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie,
M
Indyk to jedno z moich ulubionych mięs. Twój założę się, że smakuje wybornie 😀
Dziękuję 🙂 też jestem fanką indyka 🙂
Pozdrawiam,
M