To chyba najprostszy deser, jaki do tej pory przygotowałam, co nie oznacza, że jest banalny. Wprost przeciwnie, efekt jest bardzo smaczny, apetyczny i elegancki. Dojrzałe figi otulające lody bananowo-czekoladowe, polane miodem i posypane kawałeczkami pistacji. Naprawdę niebiańskie połączenie. W tego typu deserach powstałych na bazie gotowych produktów fajne jest też to, że oczywiście możemy zmieniać składniki, używać lodów o różnych smakach, zamiast orzechów posypać deser suszonymi owocami lub wiórkami czekolady. To jeden z moich ulubionych deserów jesiennych i będę do niego wracać, jeśli tylko uda mi się kupić świeże figi.
Przepis:
(na 2 porcje)
2 dojrzałe figi
2 kulki lodów
1 łyżka miodu
kilka posiekanych pistacji
Umyte figi kroimy od góry na krzyż (do 3/4 wysokości). Rozchylamy kawałki owoców, do środka każdej figi wkładamy kulkę lodów, polewamy miodem, posypujemy orzechami i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Wspaniały! Niebo w gębie… 🙂
Prosty i bardzo bardzo smaczny 🙂
Pozdrawiam,
M
O rety ale połączenie 😀 Pyszności!