To ciasto kojarzy się bardziej z zimą niż jesienią, bo smak z jednej strony ma trochę podobny do piernika, z drugiej strony odrobinę przypomina murzynka, a w składzie marchewka. Do tego piękny kształt przypominający płatek śniegu lub kryształek lodu, dzięki nowej odpowiedniej foremce. Ciasto jest bardzo proste, lekkie, robi się błyskawicznie, a pachnie tak pięknie, że aromatyczny zapach dochodzący z piekarnika zapowiada coś pysznego. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub użyć podobnie jak do klasycznego ciasta marchewkowego polewy, na którą przepis przypominam tutaj polewa do ciasta 🙂
Przepis:
(na małą keksówkę)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka w temperaturze pokojowej(roztrzepane)
1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki rodzynek
Cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta, oprócz marchewki i rodzynek, dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy marchewkę i rodzynki, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Czekamy, aż ostygnie i dopiero wyjmujemy z formy. Posypujemy cukrem pudrem lub używamy polewy. Smacznego 🙂
Ciasto wygląda super! Takie świąteczne 🙂
Dziękuję, ciasto dzięki foremce wygląda świątecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetny kształt! :>
Dziękuję, zapraszam ponownie,
Pozdrawiam,
M
Mniam, ciasto wygląda bardzo kusząco i pięknie za sprawą tej foremki :-). Pozdrawiam.
Oj, tak foremka się sprawdziła w 100 %,
Pozdrawiam,
M
Jakie piękne ciasto ! 😀 Foremka 1 klasa 😀 Uwielbiam takie połączenia, upiekę na pewno 😀
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam,
M