Gorąca czekolada z miodem i przyprawami jest przepyszna. Pięknie pachnie, działa rozgrzewająco, a jakby tego było mało ma też według mnie właściwości niemal czarodziejskie. Nawet mała filiżanka takiej czekolady poprawia humor, a wszystkie zmartwienia same znikają. Fajnie smakuje bez dodatków, ale z kleksem bitej śmietany i kawałkiem ciasta drożdżowego to już prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis:
(na 2 – 3 filiżanki)
100 gramów gorzkiej czekolady
200 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki miodu
2 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta chili (opcjonalnie)
bita śmietana do dekoracji
W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko z cukrem waniliowym, goździkami, cynamonem i kardamonem (opcjonalnie chili). Gdy się zagotuje, zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę, miód i pokruszoną na małe kawałki czekoladę. Mieszając gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 – 3 minuty, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wyjmujemy goździki, przelewamy czekoladę do filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego 🙂
Na taka pogodę jak jest teraz to napój niezastąpiony 🙂 Chłodne jesienne wieczory i kubek gorącej czekolady, bajka!
To prawda, najchętniej zaszyłabym się pod kocem z filiżanką gorącej czekolady 🙂
Pozdrawiam,
M
Nabrałam ochoty na taką czekoladę. Ślicznie podana 🙂
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Kusisz tymi smakami moja droga 😀
Staram się 🙂
Pozdrawiam,
M