LECZO WEGETARIAŃSKIE Z PIECZARKAMI

Leczo i gulasz stały się tak popularne w naszej kuchni, że czasami zapominamy o ich węgierskim pochodzeniu. Atrakcyjność tych potraw prawdopodobnie polega na ich prostocie i harmonijnej kompozycji składników. Leczo ma jeszcze dodatkową zaletę, wynikającą z jego uniwersalności, pasuje na obiad podane z ryżem, kaszką kuskus lub makaronem albo na kolację z pieczywem. Równie ważne jest to, że znakomicie sprawdza się tam gdzie przy jednym stole zasiadają mięsożercy i wegetarianie. Wystarczy dla jednych dodać do leczo kiełbasę a dla drugich pieczarki podsmażone osobno.

Przepis:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cebula
2 pomidory obrane ze skórki
1 ząbek czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
4 łyżki wody
sól i pieprz
200 gramów pieczarek
Cebulę kroimy z półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy cebulę, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 2 -3 minuty. W tym czasie usuwamy gniazda nasienne z papryk i kroimy na grube paski. Do rondla dodajemy paprykę, czosnek, paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy i pokrojone drobno pomidory. Mieszamy, wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju, dodajemy umyte i pokrojone w duże kawałki pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, żeby odparować wodę i wydobyć aromat grzybów. Leczo podajemy z przyrumienionymi pieczarkami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.