Mięciutkie, delikatne i pyszne kotleciki rybne to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych kotletów wieprzowych. Minimalny dodatek bułki sprawia, że kotleciki są wyjątkowo lekkie i pulchne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką lub ulubionym sosem, np. czosnkowym albo tatarskim. Bardzo fajnie sprawdzają się też jako burgery z bułką i pikantnymi dodatkami. Jeszcze jedną zaletą jest to, że smakują nawet „rybnym niejadkom” 🙂
Przepis:
500 gramów filetów z dorsza
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do panierowania
Umyte i dokładnie osuszone filety miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na średnim ogniu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego 🙂