KASZA MANNA Z MALINAMI

przez | 14 sierpnia 2015

Kasza manna to powrót do smaków z dzieciństwa i czasu spędzanego u babci. W zimie mannę na mleku jedliśmy z dodatkiem domowego soku malinowego, a latem ze świeżymi malinami i łyżką tłustej śmietany. Na śniadanie na ciepło, a na podwieczorek na zimno. Ja po wielu latach powracam do tego prostego dania i nadal mi smakuje. Może to kwestia nie samej manny, ale miłych wspomnień, które się z nią wiążą. Mannę można przygotować na kilka sposobów, wykorzystując wodę lub mleko albo mleko z dodatkiem śmietanki. Dodatki zależą od naszej inwencji i smaku. Moja wersja jest taka jaką pamiętam z dzieciństwa, czyli gotowana na mleku, gęsta, niezbyt słodka, z dodatkiem śmietany i malin. Po prostu pyszna 🙂
Przepis:
(2 duże porcje lub 4 małe)
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
Dodatki: tłusta śmietana, maliny

Mleko wlewamy do rondla z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli, masło, cukier i zagotowujemy. Na wrzące mleko wsypujemy powoli kaszę mannę i cały czas energicznie mieszając gotujemy na małym ogniu przez 3 – 4 minuty, aż kasza zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek. Podajemy od razu na ciepło z dodatkiem śmietany i malin lub czekamy, aż wystygnie. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „KASZA MANNA Z MALINAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *