ŁOSOŚ Z SOSEM AGRESTOWYM

Agrest to kolejny owoc lata, który pojawił się na straganach. Ma podobnie jak rabarbar ciekawy słodko-kwaskowy smak, który bardzo lubię. Najczęściej wykorzystujemy go jako składnik dżemów, ciast lub kompotów, ale to nie jedyne zastosowanie, bo świetnie sprawdza się także w sosach. Filety z łososia z sosem agrestowym, to połączenie intrygujące i niebanalne. Smak tej apetycznej ryby najlepiej podkreślają nieskomplikowane potrawy. Łosoś z patelni, soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Doskonałym uzupełnieniem jest aksamitny sos agrestowy o bogatym przełamanym smaku. Prosto i bardzo szybko możemy przygotować pysznego łososia z atrakcyjnym sosem na lekki obiad lub kolację.

Przepis:
500 gramów filetu z łososia bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki
pieprz i sól
2 łyżki oleju lub klarowanego masła
(sos)
250 gramów dojrzałego agrestu
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietany
sól i pieprz

Kilka owoców agrestu do dekoracji

Zaczynamy od przygotowania sosu. Agrest obieramy i myjemy. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy agrest, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy około 10 minut, żeby przestygł. W tym czasie przygotowujemy rybę. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cztery części i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Kawałki łososia delikatnie posypujemy cienką warstwą mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę i smażymy po około 3 – 5 minut z każdej strony w zależności od grubości filetu. Do agrestu dodajemy, miód i śmietanę, miksujemy na gładko, doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Łososia układamy na talerzach, polewamy sosem, dekorujemy owocami agrestu. Podajemy np. z fasolką szparagową i gotowanymi ziemniakami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.