Mięso królika jest delikatne, kruche, lekkostrawne i zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Bardzo lubię królika duszonego w białym winie z sosem śmietanowo-musztardowym. W tej wersji zamiast tradycyjnie używanego wina dusimy królika w cydrze jabłkowym, z cebulą i przyprawami. Danie jest niezwykle subtelne, a mięso wyjątkowo miękkie i bardzo apetyczne. Dodatkowym atutem dania jest sos z aromatem tymianku, kminku i wędzonego boczku o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Po prostu palce lizać 🙂
Przepis:
1 królik
1 łyżka octu winnego
100 gram wędzonego boczku
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 duża cebula
1 szklanka cydru jabłkowego
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz
1 łyżka tłustej śmietany (opcjonalnie)
Królika nacieramy octem i dzielimy na 6 – 8 porcji. Kawałki mięsa doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny. Boczek kroimy w kostkę. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, rumienimy boczek, wyjmujemy kawałki boczku na talerzyk. Na tłuszcz wkładamy mięso, posypujemy mąką i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posypujemy tymiankiem i zielem angielskim, smażymy około 2 minuty, żeby cebula zmiękła. Wlewamy cydr, dodajemy listek laurowy, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Wyjmujemy mięso na talerz i przykrywamy, żeby nie wystygło. Do sosu ewentualnie dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy, podgrzewamy około 2 minuty (bez gotowania), doprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem, posypujemy skwarkami i podajemy. Smacznego 🙂
Lubię królika, nawet bardzo 🙂 Choć nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takowe mięsko. Chyba będzie trzeba w najbliższym czasie nadrobić zaległości 🙂
Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się ten królik 🙂 zapraszam po inne przepisy 🙂
Pozdrawiam,
M
Chętnie skosztuje, a ja zapraszam na cydr domowy i sery do zrobienia przez każdego, http://blog.winoiser.com
chyba jeszcze nigdy nie jadłam królika 🙂 może pora to zmienić? 🙂 zapraszam do mnie na mięsne inspiracje
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/mi%C4%99sne?max-results=6
Super!
Mój króli duszony w cebuli
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/07/krolik-duszony-w-cebuli.html
Pycha, królik jest bardzo delikatny i miękki, podobnie policzki wołowe – zapraszam po super przepis
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/policzki-woowe-duszone-z-warzywami.html
bardzo smaczny przepis na królika 🙂 zapraszam do nas po inspiracje na królika
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kr%C3%B3lik+przepisy
Dla mnie też brzmi apetycznie:) A od siebie polecam piersi z kurczaka pod pieczarkową pierzynką:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/55-100044-piersi_z_kurczaka_pod_pieczarkowa_pierzynka.html
Pozdrowienia! 🙂
ja też bardzo lubię królika.
Ostatnio jadłam pyszną potrawkę z królika.
Nawet się zastanawiałam jak go zrobić a tu niespodzianka, przepis jak na zamówienie 🙂
Muszę zrobić.
Wygląda bardzo apetycznie.
Królik ma bardzo delikatne mięso i jest świetne dla tych co się odchudzają
Od siebie dorzucam sposób na odchudzanie na lenia i odchudzające koktajle.
http://odchudzaniejestproste.pl/sposob-na-odchudzanie-bez-diety-i-bez-cwiczen-czyli-odchudzanie-na-lenia/
Pozdrawiam
Warto spróbować, pozdrawiam,
M
Super pomysł na pyszne danie. Spróbuj też mojego kurczaka pieczonego z syropem agrestowym na ostro
http://bulkazchlebem.pl/cwiartki-z-kurczaka-pieczone-z-syropem-agrestowym-na-ostro/
mój tata nie lubił mięsa króliczego, więc w domu rzadko kiedy bywał królik, a jak bywał, to mama wmawiała wszystkim, że to kurczak:) a to takie pyszne mięso:)
http://elwirski.blogspot.com/2015/07/piersi-kurczaka-w-sosie-kokosowo-curry.html
Pyszne, polecam,
M
wiele osób z rezerwą podchodzi do jedzenia królika.
A to przecież bardzo smaczne mięso.
Ja sama nigdy go nie robiłam.
Może też na zasadzie że nie jadano królika w moim domu.
Od siebie dorzucam koktajl
http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
Przyspiesza metabolizm i odchudzanie.
Pozdrawiam jeszcze raz i gratuluję bloga
Dziękuję za dorzucenie koktajlu, pozdrawiam,
M
Genialna propozycja na danie z królika. 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Pozdrawiam.
Mam nadzieję, że będzie smakować, pozdrawiam,
M
Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)