KRÓLIK DUSZONY W CYDRZE

przez | 20 lipca 2015

Mięso królika jest delikatne, kruche, lekkostrawne i zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Bardzo lubię królika duszonego w białym winie z sosem śmietanowo-musztardowym. W tej wersji zamiast tradycyjnie używanego wina dusimy królika w cydrze jabłkowym, z cebulą i przyprawami. Danie jest niezwykle subtelne, a mięso wyjątkowo miękkie i bardzo apetyczne. Dodatkowym atutem dania jest sos z aromatem tymianku, kminku i wędzonego boczku o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Po prostu palce lizać 🙂
Przepis:
1 królik
1 łyżka octu winnego
100 gram wędzonego boczku
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 duża cebula
1 szklanka cydru jabłkowego
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz
1 łyżka tłustej śmietany (opcjonalnie)

Królika nacieramy octem i dzielimy na 6 – 8 porcji. Kawałki mięsa doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny. Boczek kroimy w kostkę. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, rumienimy boczek, wyjmujemy kawałki boczku na talerzyk. Na tłuszcz wkładamy mięso, posypujemy mąką i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posypujemy tymiankiem i zielem angielskim, smażymy około 2 minuty, żeby cebula zmiękła. Wlewamy cydr, dodajemy listek laurowy, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Wyjmujemy mięso na talerz i przykrywamy, żeby nie wystygło. Do sosu ewentualnie dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy, podgrzewamy około 2 minuty (bez gotowania), doprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem, posypujemy skwarkami i podajemy. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „KRÓLIK DUSZONY W CYDRZE

  1. Karolina :)

    Lubię królika, nawet bardzo 🙂 Choć nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takowe mięsko. Chyba będzie trzeba w najbliższym czasie nadrobić zaległości 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo się cieszę, że spodobał Ci się ten królik 🙂 zapraszam po inne przepisy 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    2. ~Anna z OdchudzanieJestProste.pl :)

      ja też bardzo lubię królika.
      Ostatnio jadłam pyszną potrawkę z królika.
      Nawet się zastanawiałam jak go zrobić a tu niespodzianka, przepis jak na zamówienie 🙂
      Muszę zrobić.
      Wygląda bardzo apetycznie.

      Królik ma bardzo delikatne mięso i jest świetne dla tych co się odchudzają
      Od siebie dorzucam sposób na odchudzanie na lenia i odchudzające koktajle.
      http://odchudzaniejestproste.pl/sposob-na-odchudzanie-bez-diety-i-bez-cwiczen-czyli-odchudzanie-na-lenia/

      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. ~kasia

    Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
    Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
    którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)

    Odpowiedz

Skomentuj ~bułka z chlebem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *