Oprócz klasyki typu rosół, czy pomidorowa, królestwo zup to nieprzebrany skarbiec, w którym każdy coś znajdzie dla siebie. Wiosna i lato sprzyja jedzeniu świeżych warzyw i owoców, ale zupy warzywne są dobre o każdej porze roku. Młoda kalarepka, krucha i delikatna świetnie smakuje na surowo. Pokrojona w cienkie słupki przyjemnie chrupie podczas jedzenia. To delikatne warzywo sprawdza się także jako podstawa smacznej zupy, szczególnie z dodatkiem sera feta i koperku. Troszkę słonawy ser i pachnący koperek podkreślają łagodny smak kalarepki. Lekka zupa o jedwabistej konsystencji idealna na obiad w ciepły dzień 🙂
Przepis:
3 kalarepki
1 cebula
1 ziemniak
3 szklanki bulionu
1 łyżka masła
tarta gałka muszkatołowa
sól i pieprz
ser feta
Kalarepki, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, lekko solimy i smażymy na małym ogniu, żeby zmiękły, ale nie zbrązowiały. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy zupę i przelewamy do talerzy. Na wierzchu układamy ser feta pokrojony w kostkę i posypujemy koperkiem. Smacznego 🙂