Świetna sałatka, którą robi się prosto i szybko. Jej wyjątkowość polega na zestawieniu niebanalnych składników: aksamitne awokado, soczyste jabłko, chrupiąca papryka, wytrawne oliwki i charakterystyczne paluszki krabowe. Sos słodko-pikantny z nutką czosnku idealnie łączy ze sobą wszystkie smaki i dodaje sałatce charakteru. Możemy ją podać i na drugie śniadanie i na lunch i na kolację. Jest sycąca i apetycznie wygląda.
Przepis:
1 awokado
1 jabłko
1 czerwona papryka
5 – 6 oliwek
4 – 5 paluszków krabowych (surimi)
sałata rzymska lub liście szpinaku
(sos)
1 łyżka jogurtu naturalnego (greckiego)
1 łyżka majonezu
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Awokado, jabłko, paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na pół, paluszki płuczemy wodą i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatkę i sos delikatnie mieszamy. W naczyniu układamy liście sałaty lub szpinaku, na wierzchu rozkładamy sałatkę. Wstawiamy na około 15 minut do lodówki, żeby smaki się połączyły. Smacznego 🙂
Przygotowałam wczoraj tę sałatkę dla znajomych i bardzo wszystkim smakowała 🙂
To super, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie,
M