KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI I KREMEM

To ciasto z gatunku ciast wszystko mających co niezbędne, żeby było smacznie. Po pierwsze kruchutki spód, po drugie delikatny krem na bazie serka mascarpone z aromatem wanilii i cytryny, po trzecie słodkie i soczyste borówki. Całość lekka, niezbyt słodka i bardzo apetyczna. Przygotowanie niezwykle proste. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto:
(foremkę o średnicy 21-23 cm)
1 szklanka mąki
1/2 kostki zimnego masła
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Nadzienie:
4 łyżki posiekanych orzechów
250 gramów serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki mąki
otarta skórka z 1/2 cytryny
3/4 szklanki borówek amerykańskich

Mąkę, posiekane masło, cukier i sól wyrabiamy szybko na gładkie ciasto (ja pomagam sobie malakserem). Opcjonalnie możemy dodać łyżkę wody, jeśli ciasto jest za suche. Ciastem wylepiamy foremkę na tartę (dno i brzeg na około 2 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasto odkrywamy z folii, pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, mąką i skórką cytryny aż masa będzie gładka. Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, czekamy około 5 minut, żeby trochę przestygło, posypujemy orzechami, krem rozkładamy równomiernie i na wierzchu układamy borówki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż trochę przestygnie i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.