Gdyby przyznawano kulinarne nagrody Nobla, to myślę, że wynalazca lodów miałby duże szanse. Chociaż twórcę czekolady też można byłoby zaliczyć do grona geniuszy kuchennych. W każdym razie sezon truskawkowy to świetny moment na przygotowanie domowych lodów truskawkowych. Wcześniejsze próby przygotowania domowych lodów nie były do końca udane i satysfakcjonujące, ale te lody wyszły po prostu przepyszne. Słodkie, truskawkowe, o kremowej konsystencji i co również bardzo ważne niezwykle proste do zrobienia. Fantastyczny deser na poobiednie słoneczne popołudnie 🙂
Przepis:
250 ml śmietanki (36 %)
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
350 gramów truskawek
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
listki mięty do dekoracji
Ubijamy śmietankę, aż będzie puszysta i lekka, ale niezupełnie sztywna. Umyte i obrane truskawki miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy mleko, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietanę i pulsacyjnie miksujemy krótko, tylko tyle, żeby połączyć śmietanę z resztą składników. Przekładamy do płaskiego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin. Wyjmujemy z zamrażalnika na około 10 – 15 minut przed podaniem. Smacznego 🙂