W starej piosence zespół “Skaldowie” śpiewał, że nie chodzi o to, żeby złowić króliczka, ale by gonić go. W miłości i w kuchni odrobina uwodzenia nie zaszkodzi, ale w gotowaniu chodzi przede wszystkim o smaczny efekt. Oczywiście jeśli oczarujemy w ten sposób “drugą połówkę” tym lepiej. Królik duszony w sosie śmietanowo-musztardowym jest niezwykle delikatny, a mięso wyjątkowo miękkie i bardzo zdrowe. Dodatkowym atutem dania jest sos śmietanowo-musztardowy z aromatem tymianku, kminku i wędzonego boczku o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Po prostu palce lizać 🙂
Przepis:
1 królik
1 łyżka octu winnego
2 – 3 łyżki łagodnej musztardy
100 gram wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1 duża cebula
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz
2 łyżki tłustej śmietany
Królika nacieramy octem i dzielimy na 6 – 8 porcji. Kawałki mięsa doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą i odstawiamy na pół godziny. Boczek kroimy w kostkę. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, rumienimy boczek, wyjmujemy kawałki boczku na talerzyk. Na tłuszcz wkładamy mięso, posypujemy mąką i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki, smażymy około 2 minuty, żeby cebula zmiękła. Wlewamy wino, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około 90 minut.
Wyjmujemy mięso na talerz i przykrywamy, żeby nie wystygło. Do sosu dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy, dodajemy kawałki boczku, podgrzewamy około 2 minuty (bez gotowania), doprawiamy ewentualnie jedną łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem i podajemy. Smacznego 🙂
Potrawa dla teściowej 🙂
http://www.almoc.pl/img.php?id=2693
Jeśli chcesz Ją oczarować, to na pewno 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Królika jeszcze nie jadła 🙂 ale za to polecam kurczaka w chrupiącej panierce
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/04/nuggetsy-w-patkach-kukurydzianych.html
uwielbiamy królika pod każdą postacią 🙂 Twój wyszedł znakomity 🙂 zobacz nasze przepisy na królika
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kr%C3%B3lik+przepisy
pyszny sposób na królika
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=kr%C3%B3lik
Pyszny obiad, a ja polecam zrobić swojskiego serek, każdemu posmakuje http://blog.winoiser.com
Dziękuję wszystkim za odwiedziny 🙂 Zapraszam częściej 🙂
M
Pysznie wygląda, zapraszam do siebie na gulasz z ciecierzycą
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/04/gulasz-z-ciecierzyca.html
Pyszne , delikatne mięsko
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
pyszny królik
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/krolik-duszony-w-smietanie.html
Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)