Jeśli brakuje komuś do szczęścia ptasiego mleczka, to można bardzo łatwo poradzić sobie z tym problemem. Wcale nie chodzi o kupienie czekoladek w sklepie, ale o przygotowanie pysznego deseru w domu. Waniliowa pianka o aksamitnej konsystencji z dodatkiem skórki pomarańczowej, posypana tartą gorzką czekoladą. Pomysł na przygotowanie tego deseru został właściwie inspirowany przepisem na paschę Wielkanocną i jest równie apetyczny.
Przepis:
500 gramów mielonego twarogu śmietankowego (jak na sernik)
150 gramów miękkiego masła
100 gramów cukru pudru
3 żółtka przetarte przez sitko (z jajek ugotowanych na twardo)
1 cukier waniliowy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
tarta gorzka czekolada do dekoracji
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy twaróg i żółtka i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dokładamy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. Przekładamy do szklanych naczyń, w których będziemy podawać deser, posypujemy tartą gorzką czekoladą i podajemy. Możemy deser przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Wyjmujemy go z lodówki na 20 minut przed podaniem. Smacznego 🙂
To musi być pyszne 🙂
Mojej rodzinie i gościom bardzo smakowało. Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo ciekawy pomysł 🙂 Deser musiał być pyszny i lekki jak piórko.
Dziękuję za miły komentarz. Deser jest lekki i szybko znika 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M