Zapiekanka to niezwykle wygodna potrawa, bo można zapiekać właściwie wszystko. Wystarczy odpowiednie naczynie, kilka składników i piekarnik, żeby wyczarować treściwe i smaczne danie. Zapiekanka pasterska to mielone mięso z dodatkami pod puszystym pure z ziemniaków. Znana jest przede wszystkim wersja angielska, ale podobne danie podaje się także w Ameryce Południowej, bardzo często ziemniaki zastępując kukurydzą. Sekretem tej wersji zapiekanki, opartej na autentycznej recepturze z Chile, jest dodatek czarnych oliwek, rodzynek i jajek ugotowanych na twardo. Dzięki temu warstwa mięsa ma bardzo bogaty smak, ukryty pod aksamitną pierzynką z ziemniaków.
Przepis:
1 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
2 jajka ugotowane na twardo
garść rodzynek
garść czarnych oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminku
duża szczypta tartej gałki muszkatołowej
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy na pure, dodajemy 2 łyżki masła, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy oregano, kminek, paprykę, sól i pieprz. Dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje. Odstawiamy z ognia, żeby ostygło. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy mięso, na wierzch posypujemy pokrojone w dużą kostkę jajka, rodzynki i pokrojone w paski oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na wierzch wykładamy ziemniaki, robimy widelcem wzorek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, czekamy około 5 minut i możemy podawać. Smacznego 🙂
sól i pieprz
Polecam zapiekane mięso z ziemniakami
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/pieczen-z-ziemniakami.html
Pysznie, zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z brokułami I boczkiem
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-ziemniaczana-z-brokuami-i.html
świetna zapiekanka, zrobię na dniach
zapraszam na moje zapiekanki
http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/Zapiekanki?max-results=6
pozdrawiam!
bardzo ciekawy przepis, ja polecam domowy wyrób serów lub alkoholi na blogu http://winoiser.com
brzmi apetycznie:) a od siebie polecam łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczną zapiekankę ziemniaczaną:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/104-100089-zapiekanka_z_ziemniakami.html
Zapraszam na pyszne przepisy dla tych co chcą schudnąć skutecznie i smacznie
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
Pyszne jedzonko, polecam też do spróbowania pasztet mięsno-warzywny
http://bulkazchlebem.pl/pasztet-miesno-warzywny/
Ciekawy przepis, też lubię takie dania 🙂 Polecam kapustę olczańską – smakowite danie gotowane – http://www.stachurska.eu/?p=13589 .
Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura.com/gberes).
Domowa kuchnia to najlepsze, co może być 🙂
http://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie 🙂
M