KRUCHE CIASTECZKA Z ORZESZKIEM

Niezwykle kruche ciasteczka. Sekret ich delikatności tkwi w dodatku białego sera do ciasta. Dzięki temu świetnie smakują, przypominając odrobinę ciasto francuskie, ale są dużo lżejsze. Orzechy pod wpływem temperatury uwalniają swój aromat, wzbogacając smak i zapach. Bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba nawet rozwałkowywać ciasta, wystarczy pokroić nożem. Pyszne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Przepis:
200 gramów mąki
100 gramów masła
200 gramów twarogu
100 gramów cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania
garść orzechów włoskich

Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy masło, mąkę, cukier i zagniatamy ciasto (można to zrobić w malakserze). Ciasto formujemy w walec o średnicy około 5 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ostrym nożem kroimy na plastry grubości około 1 cm, lekko spłaszczając uzyskując kształt ciasteczek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 25 – 30 minut, przy czym w trakcie pieczenia, po około 15 minutach na każdym ciasteczku układamy orzeszek. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.