Wyjątkowa tarta inna niż wszystkie, jednocześnie słodka i wytrawna. Na spodzie delikatne kruche ciasto, a na wierzchu niezwykłe połączenie wytrawnego koziego twarożku z soczystymi, słodko-kwaśnymi śliwkami, lekko oprószonymi cukrem i paroma szczyptami tymianku. Dodatek suszonego tymianku sprawia, że śliwki zyskują delikatny leśny aromat. Specjalna tarta dla poszukujących niebanalnych przepisów i osób otwartych na nowe doznania w kuchni.
Przepis:
(ciasto na formę o średnicy 21 – 23 cm)
200 gramów mąki
100 gramów masła
10 gramów cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
(nadzienie)
12 – 15 śliwek
150 gramów twarożku z koziego mleka
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżki suszonego tymianku
cukier puder do posypania
Mąkę, cukier, masło i sól mieszamy najlepiej w malakserze, aż powstaną grudki, dodajemy żółtko i miksujemy kilkanaście sekund, aby składniki się połączyły. Ciastem wyklejamy dno i brzeg formy na wysokość 2 cm, nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie myjemy, kroimy śliwki na połówki, wyjmujemy pestki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjmujemy z lodówki ciasto, na którym cienką warstwą nakładamy twarożek. Na wierzchu układamy kawałki śliwek, posypujemy cukrem i tymiankiem. Pieczemy około 30 – 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Gdy trochę ostygnie wierzch posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego 🙂