DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ

Pyszna alternatywa dla sklepowych wyrobów, szczególnie jeśli chcemy wiedzieć co jemy. Jednocześnie szybka alternatywa dla tradycyjnych pasztetów, których przygotowanie pochłania kilka godzin. Ten wyborny pasztet zrobimy w godzinę. Jest lekki bo z drobiu, ma jedwabistą konsystencję, wyrazisty smak dzięki wątróbce, pełen aromatycznych ziół. Oczywiście możemy go wzbogacić ulubionym dodatkiem, w moim przypadku żurawiną. Jeśli mamy ochotę na coś innego, to możemy dodać np. pistacje. Smakuje świetnie z chrzanem, kiszonym ogórkiem lub pikantnymi sałatkami.

Przepis:
500 gramów filetu z piersi kurczaka
350 gramów wątróbki drobiowej
1 duża cebula
100 gramów masła
1/3 szklanki półsłodkiego wina
1 łyżka koniaku
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynku
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz
opcjonalnie 2 -3 łyżki suszonej żurawiny lub posiekanych pistacji

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Podobnie kroimy wątróbkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wkładamy cebulę i podsmażamy na małym ogniu, żeby się zeszkliła. Dodajemy kurczaka, chwilę smażymy, posypujemy tymiankiem, rozmarynem, majerankiem i dusimy około 5 minut (bez rumienienia). Następnie dokładamy wątróbkę, dolewamy wino, koniak i smażymy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż całość wystygnie, przekładamy do miksera. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, bułkę tartą i miksujemy ponownie. Opcjonalnie możemy dodać żurawinę lub pistacje. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż pasztet całkowicie ostygnie, dopiero wtedy wyjmujemy z formy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

0 Replies to “DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.