Świetny deser na każdą okazję i o każdej porze roku. Delikatny mus ananasowy z dodatkiem puszystej bitej śmietany, posypanej wiórkami gorzkiej czekolady. Wykończenie to dekoracyjna wisienka. Minimum składników, koszty prawie żadne, przygotowanie nie wymaga wysiłku, a w efekcie otrzymujemy mnóstwo przyjemności i bardzo apetyczny wygląd. Klasyczny lekki i orzeźwiający deser.
Przepis:
1 puszka ananasów w syropie
2 łyżki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki gorącej wody
1 szklanka tłustej śmietany (36%)
wiórki gorzkiej czekolady
wiśnie kandyzowane
Ananasy z syropem miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, chwilę czekamy aż napęcznieje, następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i mieszamy. Rozpuszczaną żelatynę dodajemy do ananasów, miksujemy przez około 30 sekund. Mus przelewamy do szklanych naczyń i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ubijamy śmietanę na sztywno. Każdą porcję musu ananasowego dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy wiórkami czekolady i wisienką. Smacznego 🙂