Bardzo pyszne, niezwykle proste, a jednocześnie wykwintne danie. Sprawdzi się podczas uroczystego rodzinnego obiadu, czy kolacji z przyjaciółmi. Soczyste polędwiczki wzbogacone wyjątkowym sosem. Niebanalne połączenie, które na pierwszy rzut oka wydaje się ekscentryczne, a jednak świetnie się komponuje. Sos jest gęsty, ale lekki, o orzeźwiającym cytrynowym aromacie, bez posmaku ryby. Polędwiczki najlepiej smakują z ryżem, ziemniakami lub po prostu ze świeżą bagietką. Do tego dużo sałaty. Sos pasuje także do cielęciny, gotowanych jajek lub warzyw.
Przepis:
700 gramów polędwiczek wieprzowych
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz
(sos)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sok z jednej cytryny
sól i pieprz
do dekoracji natka pietruszki
Polędwiczki kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią każdy plasterek. Solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i masło, układamy polędwiczki i smażymy po 2 – 3 minut z każdej strony, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz i przykrywamy.
Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę. Podajemy polędwiczki z sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂
Zachęcam gorąco do głosowania w konkursie BLOG ROKU 2014!
Koszt SMS-a wynosi 1,23 zł
Dochód z sms-ów zostanie przekazany Fundacji „Dzieci niczyje”
Do kiedy mozna glosowac?
Głosować można do 10 lutego do godziny 12.00 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M