MUS CZEKOLADOWY Z PŁATKAMI RÓŻ I MIĘTĄ

przez | 7 lutego 2015

Fantastyczny deser dla ukochanej osoby. Jeśli chcesz podbić czyjeś serce, to najprostsza droga, zgodnie ze starym przysłowiem, wiedzie przez żołądek do serca. Takim pysznościom nikt się nie oprze. Wyjątkowo puszysty i aksamitny mus czekoladowy, w połączeniu z niebiańsko słodkim aromatem płatków róż, podkreślony dodatkowo orzeźwiającą nutką mięty. Niebo w ustach i radość w sercu. Oczywiście uczucia możemy wyrażać każdego dnia i w różny sposób, ale czekolada, róże i mięta z pewnością sprawdzą się w Walentynki.

Przepis:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 gram)
200 gramów tłustej śmietany (36 %)
1 łyżka masła
3 łyżki wody
4 łyżeczki płatków róż w cukrze lub konfitury z płatków róż
listki mięty do dekoracji

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej z masłem i wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno. Najlepiej gdy śmietana i naczynie, w którym ją ubijamy są mocno schłodzone. Do czekolady dodajemy po jednej łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Łyżkę śmietany odkładamy do dekoracji. Do małych szklanych naczyń wkładamy na dno po 1 lub 2 łyżeczki płatków róż, uzupełniamy musem czekoladowym i wierzch dekorujemy śmietaną i listkami mięty. Podajemy od razu. Możemy też przygotować mus wcześniej i wstawić do lodówki. Wtedy wyjmujemy go z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *