Fantastyczny deser dla ukochanej osoby. Jeśli chcesz podbić czyjeś serce, to najprostsza droga, zgodnie ze starym przysłowiem, wiedzie przez żołądek do serca. Takim pysznościom nikt się nie oprze. Wyjątkowo puszysty i aksamitny mus czekoladowy, w połączeniu z niebiańsko słodkim aromatem płatków róż, podkreślony dodatkowo orzeźwiającą nutką mięty. Niebo w ustach i radość w sercu. Oczywiście uczucia możemy wyrażać każdego dnia i w różny sposób, ale czekolada, róże i mięta z pewnością sprawdzą się w Walentynki.
Przepis:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 gram)
200 gramów tłustej śmietany (36 %)
1 łyżka masła
3 łyżki wody
4 łyżeczki płatków róż w cukrze lub konfitury z płatków róż
listki mięty do dekoracji
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej z masłem i wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno. Najlepiej gdy śmietana i naczynie, w którym ją ubijamy są mocno schłodzone. Do czekolady dodajemy po jednej łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Łyżkę śmietany odkładamy do dekoracji. Do małych szklanych naczyń wkładamy na dno po 1 lub 2 łyżeczki płatków róż, uzupełniamy musem czekoladowym i wierzch dekorujemy śmietaną i listkami mięty. Podajemy od razu. Możemy też przygotować mus wcześniej i wstawić do lodówki. Wtedy wyjmujemy go z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego 🙂