Klasyczne ciasto, dzięki zamianie mąki pszennej na kukurydzianą zyskało zupełnie nowy smak. Jest niezbyt słodkie, bardzo kruche i na wierzchu to co najlepsze, czyli ulubiony dżem z kruszonką. Smakuje nie tylko fanom płatków kukurydzianych i popcornu, a na zdrowie wyjdzie tym, którzy mają problem z nietolerancją glutenu. Podsumowując, można powiedzieć, że to mały eksperyment zakończony smacznym efektem. Warto spróbować, szczególnie jeśli nie mamy czasu lub ochoty na skomplikowane przepisy.
Przepis:
(na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm)
400 gramów mąki kukurydzianej
200 gramów masła
100 gramów cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
słoik ulubionego dżemu (300 gramów)
cukier puder do posypania
Zimne masło kroimy na małe kawałki, dodajemy mąkę, cukier puder i łączymy w małe grudki (można ułatwić sobie pracę malakserem). Dodajemy łyżkę wody, jeszcze chwilkę wyrabiamy, tworząc grudki, jak kruszonkę. 2/3 ciasta wkładamy do foremki, wylepiamy dno i brzeg foremki, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Pozostałą kruszonkę też wkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy foremkę z ciastem i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie dżem, wyjmujemy z lodówki pozostałą część kruszonki i rozsypujemy na warstwie dżemu. Pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż ostygnie i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂