Smak tej apetycznej ryby najlepiej podkreślają nieskomplikowane potrawy. Łosoś z patelni, soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Doskonałym uzupełnieniem jest masełko czosnkowo-cytrynowe. Zimny kawałek masła rozpuszczając się na gorącym łososiu nadaje mu niezwykły aromat i podkreśla jego delikatność. Prosto i bardzo szybko możemy przygotować pysznego łososia na lekki obiad lub niebanalną kolację.
Przepis:
500 gramów filetu z łososia bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki
pieprz i sól
2 łyżki oleju lub klarowanego masła
(masełko)
50 gram masła
1 duży ząbek czosnku
sok i skórka z połowy cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
Zaczynamy od przygotowania masełka. W tym celu miękki kawałek masła ucieramy drewnianą łyżką z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na gładką masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sól i natkę pietruszki. Mieszamy, formujemy rulonik, zawijamy w papier, w którym było zapakowane masło i wkładamy do lodówki.
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cztery części i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Kawałki łososia delikatnie posypujemy cienką warstwą mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy rybę i smażymy po około 3 – 5 minut z każdej strony w zależności od grubości filetu. Przekładamy na talerze i na każdym kawałku kładziemy po plasterku masełka czosnkowo-cytrynowego. Smacznego 🙂