Apetyczne małe co nieco świetnie smakuje i dorosłym i dzieciom. Lekko podpieczone parówki otulone delikatnym ciastem, które jest jednocześnie kruche, dzięki dodatkowi białego sera. Pyszna przekąska przypominająca mini hot-dogi. Możemy też podać na ciepłą kolację. Proste składniki, dające niespodziewanie fajny efekt.
Przepis:
200 gramów mąki
100 gramów masła
200 gramów twarogu
8 parówek
1 żółtko
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy masło, mąkę i zagniatamy ciasto (można to zrobić w malakserze). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Parówki obieramy z osłonek i każdą kroimy na pół. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy nadając kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego z trójkątów umieszczamy parówkę i ścisło owijamy ciastem. Jeśli ciasto zmięknie podczas zawijania, to najlepiej przed pieczeniem włożyć owinięte parówki do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy parówki w koszulkach, smarujemy ciasto rozmieszanym żółtkiem i pieczemy około 20 minut. Pyszne na ciepło prosto z pieca. Smacznego 🙂