Szpinak to nie musi być zielona papka, którą straszono dzieci w przedszkolu. Połączenie liści szpinaku z plastrami chrupiącego boczku, słodkimi suszonymi pomidorami i kremową mozzarellą jest wyjątkowo smaczne. Wszystkie składniki łączy pyszny sos z zielonym pesto, oliwą i odrobiną octu winnego. Sałatka ma szansę smakować również sceptycznie nastawionym do szpinaku 🙂
Przepis:
100 gramów liści szpinaku
100 gramów sera mozzarella
7 – 8 suszonych pomidorów w oliwie
3 – 4 plastry wędzonego boczku
1 łyżka sosu zielonego pesto
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
Umyte i osuszone liście szpinaku układamy na dużym talerzu. Mozzarellę i pomidory kroimy w kawałki i układamy na szpinaku. Każdy plaster boczku kroimy na pół. Na średnio rozgrzanej patelni układamy boczek i podsmażamy z obu stron, aż będzie chrupiący. Boczek przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Do małego słoiczka dodajemy pesto, oliwę oraz ocet, zakręcamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy szpinak, na wierzchu rozkładamy boczek. Smacznego 🙂