ROGALIKI Z NADZIENIEM ORZECHOWO-ŻURAWINOWYM

przez | 9 grudnia 2014

Wyjątkowo kruche rogaliki z pysznym nadzieniem. Ciasto dzięki dodatkowi białego sera ma niezwykły smak przypominający chrupiące ciasto francuskie. Nadzienie orzechowo-żurawinowe jest niezbyt słodkie, co świetnie komponuje się z posypką z cukru i cynamonu. Wspaniale smakują i na śniadanie i jako deser 🙂

Przepis:
(na ciasto)
200 gramów mąki
200 gramów masła
200 gramów twarogu
(na nadzienie)
1 szklanka tartych orzechów włoskich lub laskowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1 – 2 łyżeczki śmietany
3 łyżki cukru pudru
(do posypania)
2 – 3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu

Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy masło, mąkę i zagniatamy ciasto (można to zrobić w malakserze). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miksujemy orzechy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Żurawinę siekamy na kawałki, dodajemy do masy i miksujemy, żeby połączyć składniki. Nadzienie wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy nadając kształt koła i kroimy na 8 – 10 trójkątów. Na szerszej części każdego z trójkątów umieszczamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy rogaliki. Jeśli ciasto zmięknie podczas zawijania rogalików, to najlepiej przed pieczeniem włożyć rogaliki do lodówki na 30 minut. Mieszamy cukier puder z cynamonem i posypujemy rogaliki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki. Pieczemy 15 – 20 minut. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „ROGALIKI Z NADZIENIEM ORZECHOWO-ŻURAWINOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *