PLACEK MIODOWY Z ORZECHAMI I LAWENDĄ

Wyjątkowe ciasto idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Możemy upiec je kilka dni wcześniej i zająć się przygotowywaniem innych smakołyków. Niezwykłe połączenie miodu, orzechów i lawendy wypełnia dom słodkim zapachem i wprowadza odświętny nastrój. Pyszny placek pełen apetycznych smaków i aromatów.

Przepis:
(na foremkę 23 x 23 cm)

2 czubate szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki płynnego miodu
1 jajko
3/4 szklanki posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich)
1 łyżka suszonej lawendy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę, cukier, sodę i sól mieszamy w misce. Dodajemy jajko, olej oraz miód i dokładnie mieszamy na gładką masę. Wrzucamy orzechy oraz lawendę i jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy około 15 – 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i kroimy na kwadraty. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze posmarowane lukrem i posypane lawendą. Smacznego 🙂

0 Replies to “PLACEK MIODOWY Z ORZECHAMI I LAWENDĄ”

          1. Lawenda nadaje ładny zapach, szczególnie w połączeniu z miodem, ale nie dominuje 🙂
            Pozdrawiam,
            M

    1. Dziękuję za odwiedziny. Lawendę trudno zastąpić, bo ma wyjątkowy zapach. Placek można przygotować też bez lawendy.
      Pozdrawiam,
      M

  1. Jaka konsystencja tego ciasta wychodzi po wymieszaniu wszystkich składników? Cos pokręciłam i musiałam ratować się mlekiem bo nie dałam rady tego wymieszać…

  2. Dziekuje za odpowiedz. Ciasto wyszło przepyszne, nawet bez lawendy, a mąż woła o więcej 🙂 Polecam ten przepis wszystkim niezdecydowanym!

  3. Zamiast sody dodałam proszek i może dlatego ciasto nie wyszło mi tak puszyste jak na zdjęciu.Tego ciasta nie da się tak po prostu wymieszać bo jest bardzo gęste i lepkie.Próbowałam mikserem,. ale to był zły pomysł bo całe ciasto zawijało się w okół łopatek.Mokrymi rękami nakładałam ciasto do foremki 17cm/17cm i wcale tego nie było za dużo,Może ja robiłam coś żle bo ciasto wyszło suche.Zawinęłam je do foli aluminiowej i dopiero po dwóch dniach było naprawdę dobry. Będę je często piekła bo mimo tych uwag jest tego wart.Szybko się je przygotowuje i można dłużej przetrzymywać.

    1. Dziękuję, że skusiłaś się na to ciasto, rzeczywiście jest bardzo gęste i podczas mieszania trzeba przyłożyć dużo siły 🙂 cieszę się, że pomimo trudności będziesz do niego wracać 🙂
      Pozdrawiam,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.