Wyjątkowe ciasto idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Możemy upiec je kilka dni wcześniej i zająć się przygotowywaniem innych smakołyków. Niezwykłe połączenie miodu, orzechów i lawendy wypełnia dom słodkim zapachem i wprowadza odświętny nastrój. Pyszny placek pełen apetycznych smaków i aromatów.
Przepis:
(na foremkę 23 x 23 cm)
2 czubate szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki płynnego miodu
1 jajko
3/4 szklanki posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich)
1 łyżka suszonej lawendy
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę, cukier, sodę i sól mieszamy w misce. Dodajemy jajko, olej oraz miód i dokładnie mieszamy na gładką masę. Wrzucamy orzechy oraz lawendę i jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy około 15 – 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i kroimy na kwadraty. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze posmarowane lukrem i posypane lawendą. Smacznego 🙂
ale apetycznie ciacho! pyszne!
zapraszam do mnie na świąteczny tort serowo-miodowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/tort-serowo-miodowy.html
wesołego Mikołaja 🙂
do kawki w pracy obowiązkowy 🙂
zapraszamy do nas po przepisy na miodownik
http://ronddel.blogspot.com/search?q=miodownik+przepisy
rewelacyjny placek, do kawy jak znalazł. Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html
Dziękuję za odwiedziny. Zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M
Ciasto piękne !
Zaintrygował mnie dodatek lawendy w tym przepisie.
Ciekawa jestem jak smakuje tak przygotowane ciacho, czy lawenda ma duży wpływ na jego smak?
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/ciasto-bounty.html
Lawenda nadaje ładny zapach, szczególnie w połączeniu z miodem, ale nie dominuje 🙂
Pozdrawiam,
M
ja polecam domowy wyrób serów np. Feta, camembert, parmezan i wiele innych http://winoiser.com
placek wygląda świetnie. bardzo apetycznie.
http://ocetjablkowy.blog.pl
Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. Zapraszam ponownie. Pozdrawiam,
M
Szybki do zrobienia wiec go zrobię, a ja polecam domowy wyrób serów np. Feta, camembert, parmezan i wiele innych http://winoiser.com
zobacz moje bezglutenowe ciasteczka kokosowo-cynamonowe
http://kuchniabezglutenu.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-kokosowo-cynamonowe.html
Pysznie, zapraszam na łatwy orzechowiec z miodem
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/orzechowiec.html
Polecam mój miodownik z kolorową pianką
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/ciasto-miodowy-z-kolorowa-pianka.html
Dziękuję za odwiedziny. Kolorowa pianka brzmi apetycznie. Pozdrawiam,
M
Dziękuję za odwiedziny. Orzechowiec z miodem brzmi ciekawie.
Pozdrawiam,
M
podzielam opinię przedmówcy:) Zapraszam do siebie na czekoladowe ciasto owsiane: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/167-100150-czekoladowe_ciasto_owsiane.html
Pozdrowienia!
Uwielbiam!
Robie takie na swieta
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/ciasto-swiateczne.html
Bardzo fajny placek.
Polecam też taki
http://inews.com.pl/WordPress3/placek-ryzowy
Dziękuję za odwiedziny. Zapraszam ponownie.
Pozdrawiam,
M
Pyszne ciasto. Apetycznie zrobione zdjęcie. Pozdrawiam i zapraszam na http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Pyszne ciasto, wyobrażam obie jak pięknie pachnie. Do siebie zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka
Dziękuję za odwiedziny. Śliwki i kruszonka, to musi być pyszne. Pozdrawiam,
M
Może się przyda: Prof. Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
Topię masło – http://www.stachurska.eu/?p=6458 .
Wyjąkowo smaczne, aromatyczne i oryginalne dzięki dodatkowi lawendy:) Szczerze polecam!
Pyszne ciasto. Apetycznie zrobione zdjęcie, pozdrawiam i zapraszam na http://www.przepis-kulinarny.pl/bozenarodzenie-5-5.html
Dziękuję za miłą opinię. Zapraszam ponownie. Pozdrawiam,
M
Orzechy, miód i lawenda, brzmi przepysznie!! Dziś koniecznie wypróbuje!
Dziękuję za odwiedziny. Życzę smacznego. Pozdrawiam,
M
SUPER POŁĄCZENIE 😉 NA PEWNO BARDZO AROMATYCZNE CIACHO;NIESAMOWICIE PYSZNIE WYGLĄDA;JA ZAPRASZAM NA MIODOWNIK Z JABŁKAMI I KREMEM;POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/leon-wg-anastazji.html
Dziękuję za miły komentarz. Zapraszam ponownie. Pozdrawiam,
M
Brzmi zachęcająco, ale co w przypadku, gdy nie mam suszonej lawendy. Czym?
Dziękuję za odwiedziny. Lawendę trudno zastąpić, bo ma wyjątkowy zapach. Placek można przygotować też bez lawendy.
Pozdrawiam,
M
mniam zapachniało świętami 🙂 bardzo fajny i smaczny przepis 🙂 zapraszam cię do mnie na CIASTO POMARAŃCZOWE 🙂 pozdrawiam
http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/12/ciasto-pomaranczowe.html
Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. Ciasto pomarańczowe brzmi apetycznie. Pozdrawiam,
M
Jaka konsystencja tego ciasta wychodzi po wymieszaniu wszystkich składników? Cos pokręciłam i musiałam ratować się mlekiem bo nie dałam rady tego wymieszać…
Witaj Asiu,
Ciasto powinno być gęste i lepkie. Trzeba przyłożyć trochę siły, żeby je wymieszać.
Pozdrawiam,
M
Dziekuje za odpowiedz. Ciasto wyszło przepyszne, nawet bez lawendy, a mąż woła o więcej 🙂 Polecam ten przepis wszystkim niezdecydowanym!
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku,
M
Zamiast sody dodałam proszek i może dlatego ciasto nie wyszło mi tak puszyste jak na zdjęciu.Tego ciasta nie da się tak po prostu wymieszać bo jest bardzo gęste i lepkie.Próbowałam mikserem,. ale to był zły pomysł bo całe ciasto zawijało się w okół łopatek.Mokrymi rękami nakładałam ciasto do foremki 17cm/17cm i wcale tego nie było za dużo,Może ja robiłam coś żle bo ciasto wyszło suche.Zawinęłam je do foli aluminiowej i dopiero po dwóch dniach było naprawdę dobry. Będę je często piekła bo mimo tych uwag jest tego wart.Szybko się je przygotowuje i można dłużej przetrzymywać.
Dziękuję, że skusiłaś się na to ciasto, rzeczywiście jest bardzo gęste i podczas mieszania trzeba przyłożyć dużo siły 🙂 cieszę się, że pomimo trudności będziesz do niego wracać 🙂
Pozdrawiam,
M