Często się mówi, że jeśli coś jest przyjemne lub smaczne, to jest albo nielegalne, albo tuczące. Na szczęście nie dotyczy to migdałów i marcepanu. Nie dość, że migdały są smaczne, to jeszcze zawierają wiele drogocennych składników. Są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają także dużo wapnia.Znajdziemy w nich również witaminę E – substancję młodości, witaminę B2 odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wzroku oraz istotne mikroelementy, jak cynk oraz magnez. Do tych wszystkich zalet warto dodać, że migdały ze względu na dużą zawartość błonnika nie są tuczące. Jeśli chodzi o mnie, to najważniejszym plusem migdałów jest możliwość przygotowania z nich fantastycznych trufelków marcepanowych.
Przepis:
szklanka startych migdałów
3/4 szklanki cukru pudru
25 ml wody lub wody różanej lub ulubionego likieru, np. amaretto
kakao
wiórki kokosowe
Pierwsze trzy składniki zmiksować na gładką masę. Włożyć do lodówki na 30 minut, następnie formować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości trochę większej od orzecha laskowego, część obtoczyć cienką warstwą kakao, część wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
Trufelki znikają tak szybko, że lepiej od razu zrobić z podwójnej ilości składników:)
Miałyśmy przyjemność spróbować 🙂 pyyyyyszne
Paulina, Marta i Magda
Cieszę się, że smakowało. Dziękuję za odwiedziny 🙂
M