3 w 1, to lekki deser łączący trzy pyszne składniki: owoce, ciasto i lody. Robi się łatwo, a smakuje fantastycznie. Soczyste owoce w ciepłym syropie, chrupiąca kruszonka i ulubione lody. Owoce i lody wybieramy takie, na jakie mamy ochotę. Fajne zakończenie obiadu w miłym towarzystwie, aż trudno się oprzeć 🙂
Przepis:
(4 porcje)
300 – 400 gramów owoców do wyboru: brzoskwinie, gruszki, śliwki, borówki …
łyżeczka masła
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1/2 łyżeczki zimnej wody
4 gałki lodów, jakie lubimy
kilka listków mięty do dekoracji
Zagniatamy ciasto z podanych składników (ja pomagam sobie malakserem), żeby utworzyły się duże grudki. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie myjemy i obieramy owoce. Cztery kokilki zmarujemy masłem, wkładamy owoce do 2/3 wysokości. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 20 – 25 minut, aż kruszonka będzie miała złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 10 minut, żeby troszkę ostygło. Na każdą porcję układamy gałkę lodów, dekorujemy listkami mięty. Po prostu palce lizać 🙂