Zestawienie placuszków z cukinii z łososiem jest niebanalne i bardzo smaczne. Cukinia wzbogacona tymiankiem przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie są fanami tego delikatnego warzywa. Dzięki dodatkowi pasty z łososia, placuszki zyskują o wiele więcej smaku i stają się bardziej sycące. W efekcie ta prosta potrawa zadowoli i fanów warzyw i ryb. Możemy ją podawać na obiad i na kolację. Po prostu palce lizać 🙂
Przepis:
(placki)
1 średnia cukinia
4 – 5 łyżek mąki
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
1 jajko
olej
(pasta)
100 gramów łososia wędzonego na ciepło
100 gramów twarożku z mleka koziego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz
Cukinię myjemy, odkrawamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odciskamy sok. do cukinii dodajemy jajko, mąkę, tymianek, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Na petalni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką małe placuszki i smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadzmiar tłuszczu. Łososia rozdrabniamy widelcem na małekawałki, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy na gładka masę. Placuszki układamy na talerzu, na każdym nakładamy tyle pasty, na ile mamy ochotę. Możemy posypać jeszcze koperkiem i zajadamy 🙂