TORCIK MARCEPANOWO-CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

przez | 27 września 2014

Wystarczy trochę czasu i odrobina wyobraźni. Nie trzeba nawet odpalać piekarnika, żeby przygotować ten pyszny deser. Szukając pomysłu na torcik urodzinowy córki, pomyślałam o połączeniu naszych ulubionych przysmaków: czekolady, marcepanu i owoców. W ten sposób powstał ten wyjątkowy torcik. Na pewno różni się od typowych tortów urodzinowych, ale może być fajną i niebanalną odmianą. Nam bardzo przypadł do gustu. Mniam 🙂

Przepis:

Spód

150 gramów herbatników (petit beurre)
75 gramów miękkiego masła

Warstwa marcepanu

1,5 szklanki startych migdałów
0,5 szklanki cukru pudru
35 ml ulubionego likieru, np. amaretto

Warstwa czekolady

100 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów masła
1 łyżka wody

Owoce, np. truskawki, kiwi lub pomarańcze

Na spód miksujemy herbatniki i masło do uzyskania gładkiej masy. Wylepiamy dno i brzeg foremki 20 – 23 cm. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy marcepan. Miksujemy składniki na gładką masę. Wykładamy na spód ciasta i zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy równo. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warstwę czekolady. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło, na koniec dodajemy wodę. Gdy czekolada ostygnie wykładamy warstwę czekolady na warstwę marcepanową, wyrównujemy i układamy owoce. Wkładamy do lodówki na kilka minut. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „TORCIK MARCEPANOWO-CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

  1. ~Natalia

    Świetny pomysł! Marcepan z czekoladą i owocami to także idealne połączenie dla mnie.
    Dodatkowo przepiękna prezentacja 🙂 Gratuluję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *