PIKANTNA ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA

przez | 1 października 2014

“Pomidorówka” to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zup. Jednak czasami ma się ochotę na spróbowanie innej wersji czegoś znanego. To jest nowa odsłona pomidorowej, z dodatkiem pasty paprykowej, trochę pikantna inspirowana kuchnią bałkańską, w której królują pomidory, cebula, papryka i czosnek. Zupa ma piękny kolor, aksamitną konsystencję i zbalansowany smak pomidorowo-paprykowy z pikantną nutką. Dodatkową zaletą jest możliwość jej przygotowania o każdej porze roku.

Przepis:

1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
1 duży ziemniak
1 puszka pomidorów bez skórki
4 łyżki pasty z papryki (ajwar)
4 szklanki bulionu
1/2 – 1 łyżki ostrej papryki w proszku lub papryczka chili
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i ziemniaki, smażymy 2 – 3 minuty. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, smażymy około minuty, wlewamy 2 szklanki bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dokładamy pomidory, pastę z papryki, paprykę w proszku, dolewamy resztę bulionu, gotujemy 5 minut. Miksujemy zupę na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do talerzy, dekorujemy kilkoma kropkami śmietany i szczyptą słodkiej papryki w proszku. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „PIKANTNA ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *