Wystarczy trochę czasu i odrobina wyobraźni. Nie trzeba nawet odpalać piekarnika, żeby przygotować ten pyszny deser. Szukając pomysłu na torcik urodzinowy córki, pomyślałam o połączeniu naszych ulubionych przysmaków: czekolady, marcepanu i owoców. W ten sposób powstał ten wyjątkowy torcik. Na pewno różni się od typowych tortów urodzinowych, ale może być fajną i niebanalną odmianą. Nam bardzo przypadł do gustu. Mniam 🙂
Przepis:
Spód
150 gramów herbatników (petit beurre)
75 gramów miękkiego masła
Warstwa marcepanu
1,5 szklanki startych migdałów
0,5 szklanki cukru pudru
35 ml ulubionego likieru, np. amaretto
Warstwa czekolady
100 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów masła
1 łyżka wody
Owoce, np. truskawki, kiwi lub pomarańcze
Na spód miksujemy herbatniki i masło do uzyskania gładkiej masy. Wylepiamy dno i brzeg foremki 20 – 23 cm. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy marcepan. Miksujemy składniki na gładką masę. Wykładamy na spód ciasta i zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy równo. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warstwę czekolady. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło, na koniec dodajemy wodę. Gdy czekolada ostygnie wykładamy warstwę czekolady na warstwę marcepanową, wyrównujemy i układamy owoce. Wkładamy do lodówki na kilka minut. Smacznego 🙂
Świetny pomysł! Marcepan z czekoladą i owocami to także idealne połączenie dla mnie.
Dodatkowo przepiękna prezentacja 🙂 Gratuluję
Dziękuję za miły komentarz.
Pozdrawiam serdecznie,
M
Wygląda i smakuje niesamowicie! ^_^
Wspaniałym połączenie! 🙂
Wygląda i smakuje niesamowicie! ^_^
Wspaniałe połączenie! 🙂
Miło mi, że smakowało.
Pozdrawiam serdecznie,
M