SŁODKIE ZIEMNIAKI Z KEFIREM

przez | 16 września 2014

Przepis inspirowany smakami z dzieciństwa, młodymi ziemniakami z masłem, posypanymi koperkiem, a do tego koniecznie zimny kefir lub zsiadłe mleko. Tym razem zamiast zwykłych ziemniaków – słodkie bataty z przyrumienionymi brzegami, posypane parmezanem i natką pietruszki, a do tego chłodny kefir. Potrawa równie prosta i równie smaczna, co danie znane od lat, a jednak w odświeżonej wersji. Oczywiście można także użyć zwykłych ziemniaków, będzie też smacznie 🙂

Przepis:
(2 porcje)

2 duże ziemniaki
1/3 szklanki wody
łyżka masła
łyżka tartego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Obrane ziemniaki kroimy w plastry grubości około 1 cm. Na dużą patelnię wlewamy wodę, dodajemy masło i gdy się rozpuści wkładamy ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu 5 minut. Odkrywamy, posypujemy solą i pieprzem i smażymy po 5 minut z każdej strony, aż woda odparuje, a ziemniaki podsmażą się na złoto. Przekładamy na talerze, posypujemy serem i natką pietruszki. Zajadamy oczywiście popijając kefirem. Proste i pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *