ŁOSOŚ W CIEŚCIE Z SOSEM SZAFRANOWYM

przez | 25 sierpnia 2014

Przepis pochodzi z biografii sławnej kanadyjskiej pisarki Lucy Maud Montgomery, autorki powieści o Ani z Zielonego Wzgórza. Jak sama twierdziła, gdyby nie została pisarką, pewnie byłaby pierwszorzędną kucharką. Receptura jest bardzo prosta, a efekt nadzwyczaj smaczny. Pod miło chrupiącą na wierzchu skorupką, znajduje się pulchne ciasto z różowymi kawałkami miękkiego łososia. Proporcja ilości ciasta do łososia tak dobrze dobrana, że wszystkie smaki łączą się harmonijnie. Równie smaczne na ciepło i na zimno. Na ciepło podaje się z sosem pomidorowym, na zimno z majonezem. Jednak ja proponuję sos szafranowy.

Przepis:
(6-8 porcji)

2 jajka, roztrzepane
1/2 szklanki mleka
1 szklanka tartego chleba
1 łyżeczka gorczycy lub 1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli
1/2 kg łososia z puszki lub świeżego
2 łyżki octu lub soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki pokruszonych krakersów
2 łyżeczki masła

Roztrzep jajka w dużej misce. Wlej mleko, wsyp tarty chleb, dodaj musztardę lub gorczycę i sól. Rozdrobnij łososia i wrzuć do masy jajecznej. Przez cały czas mieszając, dodaj ocet lub sok z cytryny i pietruszkę. Starannie wymieszaj całość widelcem. Przełóż ciasto do nasmarowanej formy. Powierzchu posyp pokruszonymi krakersami i obłóż kawałkami masła. Piecz w temperaturze 350 F (180 C) przez 45 minut.

Sos:

1 ząbek czosnku
duża szczypta szafranu
6 łyżek jogurtu greckiego
sól
Czosnek z solą i szafranem ucieramy w moździerzu, aż się ładnie połączą, dodajemy jogurt i ewentualnie jeszcze trochę soli do smaku. Sos gotowy. Ma piękny żółty kolor i smak lekko pikantny. Doskonały do potraw z ryb 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *