DOMOWY CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY

Lato w pełni, upały nie odpuszczają, a ja zadziwiłam samą siebie piekąc chleb w taką pogodę. Taka zachcianka mnie dopadła, ale nie żałuję, bo chleb jest pyszny, miękki w środku, z chrupiącą skórką i przez kilka dni zachowuje świeżość. To mój pierwszy chleb orkiszowy, ale na pewno nie ostatni. Warto polubić się z mąką orkiszową, bo jest zdrowa, wspomaga naszą odporność, pomaga przy zmęczeniu i braku energii. Przepis pochodzi z bloga “Moje wypieki”, ale z małymi modyfikacjami. Warto upiec ten chleb w każdą pogodę, serdecznie polecam 🙂

Przepis:
400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
1,5 łyżeczki soli
5 gr suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżki oliwy z oliwek
300 ml letniej wody

2 łyżki płatków owsianych

Mąkę mieszamy z solą, drożdżami i cukrem, dodajemy oliwę i wodę, wyrabiamy ciasto mikserem (końcówka do ciasta drożdżowego) przez około 7 minut, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia, ale może być jeszcze trochę klejące (nie dosypujemy mąki). Ciasto przenosimy dłońmi zwilżonymi oliwą do małej foremki keksowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy ciasto, dociskając w narożnikach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami, u mnie płatki owsiane. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40 – 45 minut. Wyjmujemy i studzimy, najlepiej na kratce. Smacznego 🙂

27 odpowiedzi do “DOMOWY CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY”

  1. Oj, pyszny. taki świeży, jeszcze lekko ciepły (wiem, wiem, nie powinno się, ale co poradzić – lubię;))…. co prawda na mące orkiszowej sama jeszcze nie jadłam, ale moja Mama je u koleżanki i baaaardzo chwali:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.