Lato w pełni, upały nie odpuszczają, a ja zadziwiłam samą siebie piekąc chleb w taką pogodę. Taka zachcianka mnie dopadła, ale nie żałuję, bo chleb jest pyszny, miękki w środku, z chrupiącą skórką i przez kilka dni zachowuje świeżość. To mój pierwszy chleb orkiszowy, ale na pewno nie ostatni. Warto polubić się z mąką orkiszową, bo jest zdrowa, wspomaga naszą odporność, pomaga przy zmęczeniu i braku energii. Przepis pochodzi z bloga “Moje wypieki”, ale z małymi modyfikacjami. Warto upiec ten chleb w każdą pogodę, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
1,5 łyżeczki soli
5 gr suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżki oliwy z oliwek
300 ml letniej wody
2 łyżki płatków owsianych
Mąkę mieszamy z solą, drożdżami i cukrem, dodajemy oliwę i wodę, wyrabiamy ciasto mikserem (końcówka do ciasta drożdżowego) przez około 7 minut, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia, ale może być jeszcze trochę klejące (nie dosypujemy mąki). Ciasto przenosimy dłońmi zwilżonymi oliwą do małej foremki keksowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Układamy ciasto, dociskając w narożnikach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami, u mnie płatki owsiane. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 40 – 45 minut. Wyjmujemy i studzimy, najlepiej na kratce. Smacznego 🙂
Wygląda wręcz idealnie! 🙂
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
M
Pyszny domowy chlebek 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Cudowny chlebuś kochana 🙂 uwielbiam domowe pieczywo 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂
M
ale dawno nie piekłam chleba. Twój chlebek wygląda pysznie;)
Bardzo mi miło 🙂
M
Smacznie wygląda.
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo lubię domowe pieczywo. Nie ma sobie równych 🙂
Tak, pyszne i pachnące 🙂
M
Domwe pieczywo jest najlepsze 😉
Też tak uważam 🙂
M
Nic nie przebije smaku kromki domowego chleba z masełkiem <3
Zgadza się, prosto i pysznie 🙂
M
Pyszny chlebek 🙂
wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Orkiszowy bardzo lubię 🙂
Smaczny i zdrowy 🙂
M
Oj, pyszny. taki świeży, jeszcze lekko ciepły (wiem, wiem, nie powinno się, ale co poradzić – lubię;))…. co prawda na mące orkiszowej sama jeszcze nie jadłam, ale moja Mama je u koleżanki i baaaardzo chwali:)
To tym bardziej polecam serdecznie 🙂
M
chlebek idealny
domowe najlepsze!
Domowy chleb – nie ma lepszego! Pięknie Ci wyrósł 🙂
Chlebek wygląda pysznie 🙂
Czy można dodać miód zamiast cukru
Nie próbowałam, ale myślę, że tak 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Tylko raz rosnie
I do pieca
Czy mogę wyrobić chleb łyżką drewnianą? Nie mam miksera w domu, jak na razie. 😉
Można spróbować, ale nie wiem czy efekt będzie taki sam, jak po mieszaniu mikserem 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Pingback: Chleb Z Mąki Orkiszowej Pełnoziarnistej | Błyskawiczny Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty Po Wyrobieniu Ciasta Od Razu Pieczemy 7319 명이 이 답변을 좋아했습니다
Pingback: Chleb Z Mąki Orkiszowej Pełnoziarnistej | Błyskawiczny Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty Po Wyrobieniu Ciasta Od Razu Pieczemy 최근 답변 275개