FIT BABKA WIELKANOCNA (BEZ MĄKI I CUKRU)

przez | 7 kwietnia 2019


Nawet będąc na diecie nie musimy w czasie świąt rezygnować z babki Wielkanocnej. Od wielu lat przygotowuję na te święta babkę drożdżową, ale w tym roku wybieram wersję fit, bez mąki i bez cukru, za to z migdałami, jabłkiem, miodem i cynamonem. Już podczas pieczenia w kuchni pięknie pachnie, zapowiadając coś fajnego. Efekt pozytywnie zaskakuje, ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne i niezbyt słodkie. Ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady, a wierzch posypałam płatkami migdałów, ale oczywiście możecie udekorować ciasto według własnego gustu. Bardzo serdecznie polecam 🙂

Przepis:
3 jajka
100 ml płynnego miodu
50 ml oleju
1 duże jabłko (o wadze około 250 gr)
200 g tartych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

1 łyżeczka masła + 1 łyżka tartych migdałów do przygotowania formy


Białka oddzielamy od żółtek. Rózgą mieszamy w misce żółtka z olejem i miodem dodajemy jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Dodajemy migdały wymieszane z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, mieszamy. Biało ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do foremki na babkę (o średnicy w najszerszym miejscu około 23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartymi migdałami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 50 – 55 minut, sprawdzamy patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z formy na talerz, dekorujemy (przechowujemy ciasto w lodówce). Smacznego 🙂

45 komentarzy do „FIT BABKA WIELKANOCNA (BEZ MĄKI I CUKRU)

  1. Agata

    Wygląda pięknie! Nie przepadam za klasyczna wersja babki, ale ta wersja wygląda naprawde kusząco. Dzięki za podpowiedź

    Odpowiedz
  2. aniaw

    To bez cukru to kwestia dyskusyjna. Miód to tez cukier – glukoza i fruktoza. Ciekawe czy można zamienic go w tym przepisie na ksylitol lub erytrol.

    Odpowiedz
  3. Agnieszka

    Babka wyszła przepyszna! Szczerze polecam! Zamieniłam tylko miód na ksylitol i dałam go mniej niż w przepisie. Świetny przepis, dziękuje za niego

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Ogromnie mi miło, że babka się udała i smakowała 🙂 bardzo dziękuję za miły komentarz i zapraszam jak najczęściej 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *