SZARLOTKA Z CIASTA FILO

przez | 1 października 2017

filo (Small)

Szarlotka to jesienne ciasto, które piekę, jak tylko pojawiają się antonówki i szare renety. Bardzo lubię szarlotkę na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek i kruszonką na wierzchu, ale tym razem to inna nietypowa wersja, bo z ciastem filo. Dzięki temu szarlotka jest bardzo delikatna i chrupiąca, w środku z kwaskowymi jabłkami, cynamonem i rodzynkami. Wierzch ozdobiłam paskami z polewy z białej czekolady, rodzynkami i płatkami migdałów. Szarlotka z ciasta filo fajnie smakuje i intrygująco też wygląda, warto się skusić 🙂

Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20cm)
3 płaty ciasta filo
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki płatków migdałów

(nadzienie)
5 kwaśnych jabłek
1 łyżeczka masła
1 łyżka wody
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 – 2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rodzynek

(na wierzch)
50 gr białej czekolady
3 łyżki śmietanki
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałów

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na pół a następnie na plasterki. Pokrojone wkładamy do rondla, dodajemy masło, łyżkę wody, sok z cytryny, rodzynki, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut, bez mieszania tylko potrząsając od czasu do czasu naczyniem. Zdejmujemy pokrywkę posypujemy jabłka przesianą mąką, delikatnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, żeby jabłka wystygły.
Dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem wykładamy płatem ciasta filo wcześniej posmarowanym przy pomocy pędzielka rozpuszczonym masłem. Układamy drugi płat ciasta posmarowanego rozpuszczonym masłem, tak aby końce nie zachodziły na siebie, na koniec ostatni płat ciasta posmarowanego masłem. Na tak przygotowany spód, najpierw wsypujemy płatki migdałów, następnie duszone jabłka, przykrywamy wystającymi końcami ciasta, wierzch smarujemy resztą rozpuszczonego masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut, następnie zdejmujemy obręcz i pieczemy jeszcze przez około 10 minut, tak aby brzegi ładnie się zarumieniły. Białą czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przy pomocy widelca lub łyżeczki robimy na wierzchu ciasta wzorek w paski, posypujemy rodzynkami i płatkami migdałów i od razu podajemy. Smacznego 🙂

42 komentarze do „SZARLOTKA Z CIASTA FILO

    1. makellba Autor wpisu

      Hm… nie wiem skąd podejrzenie, że jest tłusta, akurat ta wersja zawiera mniej tłuszczu, niż tradycyjna szarlotka 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *