Wyborny pasztet bezmięsny z fasoli, świetna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Pasztet z fasoli, pyszny, kremowy, tani, łatwy do zrobienia, z prostych składników, które można kupić w każdym sklepie. Idealny dla osób, które nie jedzą mięsa lub ograniczają jego spożycie. Pasztet z fasoli, dzięki aromatycznym przyprawom i suszonej śliwce ma pyszny smak, fajnie komponuje się na kanapkach z pomidorem, ogórkiem kiszonym lub keczupem. Można go podać ze świeżym pieczywem, z ulubionym sosem lub chrzanem, jako przekąskę, przystawkę, na kolację lub śniadanie. Pasztet z fasoli to ciekawy pomysł na święta lub bez okazji. Warto spróbować, ja na pewno będę do niego wracać, gorąco polecam 🙂
Składniki:
(na 1 keksówkę około 12 na 22 cm)
2 puszki fasoli
2 średnie cebule drobno pokrojone
2 małe marchewki drobno pokrojone
40 g masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
1 duże jajko
2 – 3 łyżki bułki tartej
około 8 – 10 suszonych śliwek
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i marchewkę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, kmin, imbir, majeranek, mieszamy, dodajemy 2 łyżki wody, przykrywamy, dusimy przez około 5 minut, odstawiamy na około 5 minut do przestygnięcia. Fasolę płuczemy zimną wodą na sitku, dokładnie odcedzamy, przekładamy do naczynia, dodajemy zawartość patelni i pozostałe składniki, miksujemy blenderem. Przekładamy połowę masy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, układamy śliwki, nakładamy pozostałą masę, wyrównujemy powierzchnię, możemy posypać płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 45 – 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wkładamy do lodówki na 3 – 4 godziny. Podajemy pokrojony w plastry, smacznego 🙂
Zapowiada się na bardzo smakowity pasztet. I fajnie że jest bez mięsa.
Wygląda pysznie i to bez grama mięsa 🙂
Nie jadłam takiego pasztetu, jestem go ogromnie ciekawa 🙂 Z pewnością pyszny i wygląda rewelacyjnie 🙂 Świetna inspiracja! 🙂
Idealny na święta 🙂 Dziękuję za przepis!
Witam Cię cieplutko 🙂 <3
Wspaniały pasztet wegetariański. Coś idealnego dla osób, którzy lubią produkty bezmięsne. Już miałem okazję kiedyś próbować pasztetu wegetariańskiego na bazie soi – są niesamowicie przepyszne. Ten pasztet też z pewnością by mi zasmakował 🙂
Pozdrawiam cieplutko i od serca 🙂 B <3
Bardzo ciekawa propozycja! 🙂
Ciekawy przepis. Dziękuję.
Świetny przepis napewno wypróbuję
This recipe is perfect for Christmas thanks for share so tasty recipe
Uwielbiam wszystko ze śliwką 🙂
Widziałam wiele pasztetów jarskich, ale twój wydaje mi się wyjątkowo kremowy. Czy to kwestia blendera? Miksowałaś w kielichowym czy taką „żyrafką”?
Dziękuję bardzo 🙂 miksowałam blenderem ręcznym, ale trochę to trwało, aby uzyskać gładką konsystencję 🙂 myślę, że nie można też dodać za dużo bułki tartej, aby pasztet nie zrobił się zbity 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M