Delikatne filety z piersi kurczaka w intensywnym, pysznym sosie na bazie octu balsamicznego, musztardy, miodu, przypraw i świeżych fig, to nietuzinkowy pomysł na obiad. Szybko się go robi, małym nakładem pracy, a smakuje wybornie i piękne wygląda. Dodatek fig sprawia, że zwykły kurczak staje się elegancki i niebanalny. Kurczaka z figami najlepiej podać ryżem lub ziemniakami i zielonymi warzywami. Kurczak z figami to wyjątkowe danie do zrobienia w sezonie na figi. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 g filetu z piersi kurczaka
2 – 3 łyżki mąki pszennej
1/2 małej cebuli drobno pokrojonej
6 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 – 4 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
sól i pieprz
3 – 4 świeże figi pokrojone na grube plastry
Filety przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem w najgrubszym miejscu. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy filety z obu stron po około 2 – 3 minuty, przekładamy na talerz, przykrywamy. Na tę samą patelnię dodajemy masło, gdy się roztopi, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny wymieszany z rozmarynem, musztardą, miodem, wodą i cynamonem, zagotowujemy, wkładamy filety, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut (w połowie gotowania odwracamy filety na drugą stronę), dodajemy figi, delikatnie mieszamy, przykrywamy, gotujemy przez 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dodatkami, smacznego 🙂
Pyszna propozycja! 🙂
To danie wygląda jak dzieło sztuki!
To danie wygląda jak dzieło sztuki:)
Chętnie skorzystam z propozycji.
Propozycja kusząca. Jestem bardzo ciekawa połączenia tych składników.
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, wygląda apetycznie 🙂
Pyszny musi być ten kurczak 😍
mięso i figi – ciekawe połącznie
Ciekawe połączenie składników. Ta figa to na pewno super dodatek. 😉
Wow, nietypowe połączenie! Niedawno na nowo odkryłam figi, przekonuję się do nich w postaci dodatku do serka wiejskiego, czy na tostach z dodatkiem miodu, ale chyba pora na odważniejsze połączenia! Twój przepis wydaje się wprost idealny <3
Ciekawe połączenie. Chętnie bym wszamała. Kurczak i figi – brzmi jak niebo w gębie 🙂