GALARETKA Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

przez | 30 maja 2024


Galaretka z owocami i bitą śmietaną, czyli pyszny, klasyczny deser na lato. Nie wymaga wysiłku ani szczególnych umiejętności, chociaż wymaga cierpliwości, żeby galaretka stężała. Galaretka z owocami i bitą śmietaną, to dla mnie powrót do smaków dzieciństwa, do których lubię wracać od czasu do czasu. Galaretka najczęściej jest przygotowywana i podawana w szklanym pucharku, ozdobiona owocami i bitą śmietaną. Moją galaretkę zrobiłam podobnie, ale dzięki małemu trikowi galaretki zastygły pod kątem, a deser wygląda bardziej efektownie. Oczywiście można użyć sezonowych owoców, jakie akurat macie pod ręką. Świetny, znany i apetyczny deser na lato ale w nowszej wersji. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
1 galaretka
około 12 małych truskawek
około 125 gramów borówek amerykańskich
bita śmietana do dekoracji

Galaretką przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (używając 450 ml wody zamiast 500 ml). Odstawiamy, żeby trochę przestygła. Cztery kieliszki lub małe pucharki układamy pod kątem około 45 stopni w misce lub innym naczyniu, opierając o krawędź (ja użyłam plastikowych prostokątnych pojemników do przechowywania żywności), układamy po trzy truskawki, nalewamy ostrożnie letnią galaretkę, aby przykrywała jedną część kieliszka, wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Najlepiej wcześniej przygotować sobie odpowiednie naczynie i sprawdzić, czy kieliszki nie będą się przewracać (można dno naczynia wyłożyć warstwą papierowego ręcznika, żeby naczynia się nie ślizgały). Następnie wyjmujemy z lodówki naczynie z kieliszkami i zastygniętą galaretką, odwracamy kieliszki o 180 stopni, ale tak aby stały nadal pod kątem, dodajemy po kilka borówek, wlewamy ostrożnie galaretkę, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem w środek między galaretki dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego 🙂
Kilka wskazówek o bitej śmietanie. Ważne, aby użyć mocno schłodzonej śmietanki o zawartości tłuszczu co najmniej 30 %, najlepiej ubijać ją w wysokim szklanym naczyniu, które też dobrze jest schłodzić w lodówce. Dla lepszej stabilizacji można dodać trochę mocno schłodzonego serka mascarpone do ubijanej śmietanki.

12 komentarzy do „GALARETKA Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

  1. Klaudia Zuberska

    Ten deser to hit wszechczasów 🙂 Jadłam go ja, mój mąż i nasz syn też go zje (jak już będzie jadł coś innego niż mleko) 🙂 Dziękuję za inspirację i poniekąd podróż w czasie 🙂

    Odpowiedz
  2. Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia & psychologia

    To jeden z moich najbardziej ulubionych deserów na bazie owoców sezonowych i galaretki owocowej. Już dawno takiego deseru nie robiłem. Dzięki, że mi przypomniałaś o tym. Koniecznie zrobię sobie taki deserek na podwieczorek przy najbliższej okazji 😉 Jestem Ci za to niezmiernie wdzięczny 🙂 /\
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙂 B <3

    Odpowiedz
  3. blogchwila

    Wygląda przepięknie i z pewnością również smakuje. Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *