Efektowny tort sałatkowy na specjalne okazje, np. Wielkanoc. Tort sałatkowy na pewno zachwyci Waszych gości i będzie świetną ozdobą świątecznego stołu. Prosty do zrobienia, podobny do popularnej sałatki jarzynowej, ale w zupełnie nowej odsłonie. Zawiera składniki, które mamy w naszej kuchni lub znajdziemy bez problemu w najbliższym sklepie, tj. ziemniaki, marchewka, jajka, ser, cebula, brokuły, majonez. Składniki zależą od tego na co mamy ochotę lub akurat pod ręką i można je modyfikować. Spód to chleb tostowy, a całość spaja oprócz majonezu kremowy serek, może być śmietankowy, ale czosnkowy lub chrzanowy wzbogaci dodatkowo smak sałatki. Do tego typu sałatki najlepiej pasuje gęsty majonez, np. dekoracyjny. Na wierzchu dekoracja z podłużnych pomidorków, przypominających tulipany i kawałków ogórka, imitujących łodyżki. Niestety zdjęcia nie oddają w pełni dekoracyjnego wyglądu tej sałatki. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
4 średnie ugotowane ziemniaki
4 średnie ugotowane marchewki
1 mała cebula drobno pokrojona
150 g żółtego sera
4 jajka ugotowane na twardo, obrane
1 mały brokuł ugotowany, dokładnie odsączony
250 g majonezu
125 g kremowego serka (chrzanowego lub czosnkowego)
3 – 4 kromki chleba tostowego
sól i pieprz
Dodatkowo: małe podłużne pomidorki, cienkie kawałki ogórka bez pestek
Ugotowane składniki sałatki powinny być ostudzone
Ziemniaki, marchew, ser i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach na osobne talerzyki. Brokuły bardzo drobno kroimy. Z majonezu odkładamy 2 łyżki, resztę mieszamy z serkiem (powstały sos doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną ostrej papryki w proszku). Ziemniaki mieszamy z cebulą, dodajemy 2 łyżki sosu majonezowego. Marchew, ser, jajka i brokuły mieszamy z podzielonym na 4 części sosem majonezowym. Na talerzu ustawiamy obręcz od tortownicy o średnicy 18 cm (środek smarujemy odrobiną masła, wykładamy paskami papieru do pieczenia, aby łatwiej było zdjąć obręcz), na dnie układamy chleb tostowy, poprzycinany, tak aby pokrywał dokładnie dno, nakładamy ziemniaki z cebulą i sosem, wyrównujemy powierzchnię lekko dociskając, następnie układamy warstwę marchewkową, warstwę jajeczną, brokułową i serową, wszystkie lekko ugniatając. Wierzch smarujemy odłożonym wcześniej majonezem, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy delikatnie rozpiętą obręcz i papier. Pomidorki nacinamy z jednej strony na krzyż, układamy na wierzchu, dodajemy kawałki ogórka, tworząc wzór kwiatowy. Smacznego 🙂
Ale cudo! Super propozycja na Wielkanoc. 🙂
Rzeczywiście jest efektowny. Wygląda nie tylko świetnie ale i pysznie.
Ciekawa propozycja na święta 😀
Miłego dnia! 🙂
Angelika
Cudo! Też myślałam zrobić coś takiego ale wyjeżdżamy więc nie będzie możliwości.
Chce się go jeść, ale też nie chce sie go niszczyć
Chce się go jeść, ale też nie chce się go niszczyć. Co tu robić 😉
Bardzo smakowicie wygląda <3
Co roku to za mną taka chodzi, ale na te święta nie będzie córki, a ja zapewne nie będę miała czasu tak pięknie dekorować potraw 😉
Super pomysł i myślę, że nie tylko na święta!
Bardzo pomysłowy i kreatywny sposób zrobienia sałatki w kształcie tortu. Powiem szczerze, że nie tylko na Wielkanoc taka sałatka jest idealna, ale również na różne przyjęcia okolicznościowe b 🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 🙂 <3
Jej, wygląda smakowicie bo tak kolorowo 🙂
Dekoracja i sałatka idealna na świąteczny stół 😀