ARBUZ Z FETĄ I OLIWKAMI (finger food)

przez | 24 maja 2023


Kostki soczystego arbuza z kremową pastą z fety i serka oraz wytrawne oliwki. Bardzo smaczne i efektowne połączenie. Małe co nieco, czyli finger food, idealny na letnie spotkania z przyjaciółmi lub imprezy rodzinne. Arbuz z fetą i oliwkami, to trochę nietypowe, jednocześnie eleganckie połączenie. Często do arbuza dodaje się pokruszoną lub pokrojoną fetę, ale w postaci pasty z kremowym serkiem też świetnie pasuje i ładnie się prezentuje. To rewelacyjna przystawka, która na pewno spodoba się gościom. Łatwa do zrobienia, kolorowa i efektowna. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 średniego arbuza
100 g sera feta
1 łyżka kremowego serka (typu philadelphia)
zielone oliwki bez pestek pokrojone na połówki

Arbuza kroimy w 2 – 3 cm kostkę, delikatnie usuwamy pestki. Ser feta rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy kremowy serek, mieszamy do uzyskania konsystencji pasty, przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na kostki arbuza, wierzch dekorujemy połówkami oliwek. Smacznego 🙂

10 komentarzy do „ARBUZ Z FETĄ I OLIWKAMI (finger food)

  1. Klaudia Zuberska

    Witam serdecznie ♡
    Ciekawe połącznie, nigdy takiego nie jadłam. Bardzo lubię arbuza, bardzo lubię oliwki, ale nie pomyślałabym, by jeść je razem. Świetna inspiracja, koniecznie będę musiała spróbować 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  2. Iwona

    Nie wiem, czy się przełamię do arbuza ze słonym serem. Widziałam takie połączenie w Bułgarii wiele lat temu, bardzo mnie wtedy zdziwiło i do dzisiaj się nie zdecydowałam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *